Un sfert dintre oameni subminează beneficiile meselor sănătoase cu gustări de proastă calitate, crescând astfel nu numai caloriile zilnice, ci şi riscul de accident vascular cerebral şi boli cardiovasculare.
Acestea sunt rezultatele cercetărilor publicate în Jurnalul European de Nutriţie în care oamenii de ştiinţă au investigat obiceiurile de gustare a 854 de persoane din Marea Britanie. Din analiza datelor a reieşit că 95% dintre participanţi au mâncat între mese cu o „pauză de foame” medie zilnică de 2,28. În special, 47% şi-au permis doi şi 29% mai mult decât doi.
Gustările cele mai consumate de eşantion au fost băuturile (lapte, ceai, cafea, băuturi din fructe), dulciuri, biscuiţi şi brownies, nuci şi seminţe, fructe, chipsuri, pâine, brânză şi unt, prăjituri şi tarte şi muesli sau batoane cu cereale.
Cele cu cea mai mare contribuţie la aportul total de energie zilnic au fost dulciurile şi prăjiturile (14%),…